marți, 8 noiembrie 2011

Motivatia Audierii Publice




MAI MULT VERDE IN COSTESTI !
Problema spatiilor verzi – care sunt solutiile pentru un oras mai sanatos?

Psihologia sociala confirma faptul ca cei mai multi oameni manifesta un atasament puternic, desi slab constientizat, fata de lumea naturala (padurea, muntele, izvorul, iarba s.a.)
Din punct de vedere social, spatiile verzi bine intretinute joaca un rol semnificativ in promovarea sanatatii populatiei urbane. Acestea ofera oportunitati prin care incurajeaza un stil de viata mai activ, prin plimbari, alergare, exercitii fizice, ciclism etc. Unele studii arata ca valoarea principala a spatiilor verzi decurge din capacitatea lor de refacere a „starii de bine” a persoanelor care le frecventeaza. Ele ofera citadinilor locuri linistite pentru relaxare si reducere a stresului, pentru evadarea din mediul construit si din trafic. De asemenea, spatiile verzi pot deveni, in anumite conditii, locuri de joaca pentru copii, contribuind la dezvoltarea fizica, mentala si sociala a acestora. Ele faciliteaza un necesar comportament de socializare a copiilor.
    Din perspectiva ecologica, studiile actuale arata ca un hectar de padure produce, in medie, 10t de O2 pe an si consuma 14 t CO2. Rezultatele cercetarilor stiintifice pun in evidenta faptul ca „o peluza de iarba retine de 3–6 ori mai mult praf decat o suprafata nuda, iar un arbore matur retine de 10 ori mai multe impuritati decat o peluza de marimea proiectiei coroanei acestuia pe sol”.
    Legislatia nationala a stabilit prin Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor dreptul fiecarei persoane fizice la un mediu sanatos, accesul liber pentru recreere in spatiile verzi proprietate publica, dreptul de a contribui la amenajarea spatiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori si arbusti. In acest sens s-a stabilit in sarcina autoritatilor administratiei publice locale obligatia administrarii spatiilor verzi proprietate publica. Pentru realizarea acestor obiective, autoritatile administratiei publice au indatorirea sa asigure finantarea materialului dendricol si a lucrarilor aferente necesare pentru amenajarea terenurilor si regenerarea vegetatiei in spatiile verzi, pe care le au in proprietate.
    Necesitatea si dimensiunea suprafetei spatiului verde pe cap de locuitor este reglementata prin OUG nr. 114/2007 pentru modificarea si completarea OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului. In acest act normativ se arata ca in scopul imbunatatirii factorilor de mediu si a calitatii vietii prin cresterea suprafetelor de spatii verzi din localitati, al protejarii si gestionarii durabile a acestora, precum si al cresterii standardelor de viata ale locuitorilor, autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura din terenul intravilan o suprafata de spatiu verde de minimum 26 m2/locuitor, pana la data de 31 decembrie 2013. In aceeasi masura se mai stabileste si obligatia autoritatilor publice locale de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora ori obligatia de a nu le stramuta.
La nivelul orasului Costesti, autoritatea locala, primaria, si-a propus, prin strategia de dezvoltare si amenajare a spatiilor verzi, sa acorde o atentie deosebita infiintarii unor noi parcuri si locuri de joaca. Degenerarea continua a spatiilor verzi, a locurilor de joaca reprezinta semnalele de alarma pentru viitorul orasului.
Primaria orasului Costesti propune un proiect pentru amenajarea zonelor verzi prin gazonarea suprafetelor si realizarea aleilor, dotarea cu mobilier de joaca pentru copii si mobilier urban, plantarea de arbori si arbusti, realizarea sistemului de iluminat si justifica aceasta propunere astfel: 
-   Odata cu montarea dotarilor se va da o folosinta multipla zonelor,
-   Se va realiza o traversare unitara intre toate traseele interioare,
-   Se vor realiza aranjamente florale pe fiecare peluza in functie de deschiderea vizuala,
-   Se vor amplasa dotarile in functie de cerintele actuale de recreere si relaxare.

Orasul Costesti are un numar de 10 892 de locuitori si o suprafata de spatiu verde/locuitor de 8,6m2 , in momentul actual. Proiectul primariei propune amenajarea a 21 988 m2 spatii verzi, adica 2,02 m2 / locuitor. Rezultat : 10,62 m2 / locuitor. Demersurile primariei orasului Costesti sunt in concordanta cu legislatia europeana si nationala pentru cresterea suprafetei de spatiu verde/locuitor, insa trebuie suplimentate si cu alte demersuri pentru a se putea atinge in viitorul apropiat un minimum de 26 m2 de spatiu verde /locuitor.
De asemenea, in preambulul documentului international “Agenda 21” se mentioneaza ca: "Umanitatea se afla intr-un moment decisiv al istoriei sale. Ne confruntam cu o disparitate crescuta intre popoare si in cadrul acestora, o crestere a saraciei, tot mai multa foamete, tot mai multe boli si tot mai multi analfabeti, precum si o deteriorare continua a ecosistemelor de care depinde bunastarea noastra. In scopul apararii ecosistemelor de care depinde starea de bine a populatiei s-a proclamat principiul dezvoltarii durabile. Acest principiu a fost proclamat in cadrul “Declaratiei de la Rio” (pct.3), declaratie semnata de majoritatea statelor lumii, printre care si Romania, in cadrul Conferintei ONU pentru protectia mediului si dezvoltare din iunie 1992. Conform principiului 3 al Declaratiei privind mediul si dezvoltarea, “dreptul la dezvoltare trebuie realizat astfel incat sa satisfaca echitabil nevoile privind dezvoltarea si mediul inconjurator ale generatiilor prezente si viitoare”.
Pentru realizarea dezideratelor internationale si europene care prevad obligatia autoritatilor de a asigura o suprafata de spatiu verde de 26 m2 / locuitor, precum si planurile de viitor in acest domeniu propuse de Primaria Costesti, invitam pe toti cei interesati sa isi exprime opinia despre cum s-ar putea realiza un compromis intre nevoile stringente ale prezentului, resursele limitate si  contextul international pentru adoptarea unor solutii durabile si de perspectiva.
Pentru ca avem nevoie de un mediu sanatos in orasul in care traim, va invitam sa participati la audierea publica “MAI MULT VERDE IN COSTESTI” si sa formulati o depozitie prin intermediul careia sa propuneti solutii si sa raspundeti la urmatoarele intrebari referitoare la posibilitatile de extindere a spatiilor verzi:
  
·   Cum poate fi abordata problema spatiilor verzi din orasul Costesti intr-un mod durabil si sustenabil? Cu ce ar trebui inceput si ce recomandari aveti pe termen lung?
·   In ce masura sunteti de acord cu proiectul propus de Primaria Costesti pentru amenajarea spatiilor verzi? Cat de eficient considerati ca este acest proiect de investitie? Ce ar mai trebui adaugat/schimbat?
·   Care ar fi  solutiile benefice pentru extinderea spatiului verde?
·   Care ar fi sursele complementare de finantare a lucrarilor pentru extinderea spatiului verde din orasul Costesti?
·  Cum ar trebui sa se implice comunitatea intr-un proiect de pastrare si extindere a spatiilor verzi?

Va invitam sa va exprimati opinia, in scris si verbal, in cadrul Audierii publice  “MAI MULT VERDE IN COSTESTI!” din data de 8 decembrie 2011, incepand cu ora 14:00.
Va puteti exprima opinia scrisa pana pe 6 decembrie 2011, ora 17:30, la adresa de E-mail verdeincostesti@gmail.com.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu